Banken nemen meer afstand van de financiering van kleinere leningen aan MKB-bedrijven.

Alternatieve financiers vullen deze markt op.

In 2019 groeide de markt voor alternatieve financiering met 26 procent tot 2,7 miljard euro.

Naar verwachting worden niet-bancaire partijen dominant bij leningen onder de 1 miljoen euro.

Waar je vroeger als kleine of middelgrote ondernemer standaard naar je huisbank ging voor een lening, verandert het financieringslandschap voor MKB-bedrijven razendsnel. Vooral kleinere bedrijven met een financieringsbehoefte van minder dan 1 miljoen euro zijn steeds meer aangewezen op alternatieven voor de bank.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de Stichting MKB Financiering, die zich richt op professionalisering van de alternatieve financieringssector.

Banken kampen met het feit dat ze sinds de kredietcrisis van 2008 aan steeds strengere kapitaaleisen moeten voldoen. Dit betekent ook dat het kostbaarder wordt om relatief kleine leningen aan ondernemers te verstrekken, in verhouding tot de inspanningen en de opbrengst.

Tegelijk duiken er nieuwe spelers op, onder meer uit de hoek van fintechbedrijven, die met geautomatiseerde analysemodellen werken tegen relatief lage kosten.

Deze spelers vormen een alternatief voor bancaire financiering. Gevolg is dat banken steeds meer afstand nemen van de onderkant van de leenmarkt voor het bedrijfsleven.

Alternatieve financiering MKB: crowdfunding, direct lending, factoring, lease, MKB Beurs

Bij alternatieve financiering kun je denken aan crowdfunding, maar er zijn tegenwoordig ook gespecialiseerde fintechbedrijven, die met behulp van computermodellen direct leningen verstrekken.

Je hebt ook partijen die bijvoorbeeld bereid zijn de debiteurenportefeuille van een bedrijf over te nemen in ruil voor directe financiering (factoring), en spelers die zich richten op de lease van bedrijfsmiddelen.

Verder zijn er gespecialiseerde beurzen waar MKB-bedrijven obligatieleningen kunnen uitgeven of aandelen.

De Stichting MKB Financiering heeft de belangrijkste trends op de markt voor alternatieve financiering voor het jaar 2019 in kaart gebracht. Dit was uiteraard vóór de coronacrisis. Die heeft invloed op de groei van de non-bancaire financieringsmarkt, maar de verwachting blijft dat alternatieve financiers vooral voor kleinere bedrijven snel belangrijker zullen worden.

Afgelopen jaar groeide het aantal niet-bancaire financieringen onder de 1 miljoen euro met 41 procent tot bijna 49.000. Daarbij ging het in totaal om 2,25 miljard euro. In 2023 verstrekken niet-bancaire partijen naar verwachting méér financiering onder de 1 miljoen euro dan banken.

“Een steeds groter deel van de Nederlandse ondernemers heeft in 2019 en de jaren daarvoor ervaring opgedaan met nieuwe aanbieders van MKB-financiering. Eén op de vijf ondernemers wist deze nieuwe financiers te vinden die ook nu tijdens de coronacrisis van toegevoegde waarde zijn", zegt voorzitter Ronald Kleverlaan van de Stichting MKB Financiering in een toelichting op het onderzoek.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen:


Groei financiering buiten de bank met 26%


Financiering tot € 1 miljoen: banken doen minder, alternatieve financiers meer


LEES OOK: Brabants fintechbedrijf dat MKB’ers aan leningen helpt groeit in coronatijd met nieuwe investeerder én €9 miljoen voor uitbreiding